sobota 14. marca 2015

Papierové mestá - recenzia

Názov knihy: Papierové mestá
Autor/autorka: John Green
Počet strán: 296
Rok vydania: 2014
Vydavateľstvo: Ikar (pod vydavateľskou značkou YOLI)
Anotácia: Margo Rothová-Spiegelmanová. Jej bláznivé dobrodružstvá sa zakaždým prehnali školou ako letná búrka: na gitare ju naučil hrať nejaký starký v polorozpadnutom dome v mississippskom Hot Coffee. Tri dni kočovala s cirkusantmi, lebo ich presvedčila, že by z nej mohla byť artistka. Na koncert The Mallionaires v St. Louis sa dostala tak, že sa vydávala za basgitaristovu frajerku, a keď ten s ňou naozaj chcel chodiť, poslala ho kadeľahšie. Jej najneuveriteľnejšie príhody sa vždy ukázali ako skutočné! Tak do tejto dobrodružnej duše sa beznádejne zamiloval Quentin-Kvéčko Jacobsen, trochu zakríknutý chlapec z dobrej rodiny. Keď mu pojašená maturantka jednej noci vlezie do izby prezlečená za nindžu a odhodlaná vykonať jedenásť bodov neľútostnej pomsty nevernému frajerovi a bývalým kamarátom, Kvéčko neodmietne. To, čo povystrájajú, Quentina rovnako nadchne ako vyľaká. Lenže na druhý deň je Margo preč a zanechá po sebe len indície určené práve jemu. Vydáva sa teda na cestu plnú odbočiek, a čím bližšie je k cieľu, tým lepšie spoznáva skutočnú tvár priateľky – a možno aj svoju vlastnú.


Moja recenzia:
Johna Greena poznáte určite vďaka jeho knihe Na vine sú hviezdy (recenzia TU), ktorá uchvátila celý svet natoľko, že je podľa nej natočený film! Ale okrem toho napísal aj ďalšie veľké množstvo kníh ako sú napríklad aj Papierové mestá!
Kniha Papierové mestá nám rozpráva príbeh Quentina prezývaného Kvéčko a jeho tajnej láske Margo, ktorá ho jeden večerv ytiahne z izby na bláznivú noc plnú zábavy, ale hlavne odvahy! No potom sa Margo stratí a nikto nevie kde je... a tak sa Kvéčko rozhodne, že Margo nájde!
Námet knihy je veľmi netradičný a originálny. Johnov štýl som si vyskúšal už v knihe Na vine sú hviezdy, a bolo to úžasné! V Na vine sú hviezdy však John rozprával príbeh z pohľadu dievčaťa, čo síce zvládol veľmi dobre, ale písanie z pohľadu Kvéčka zvládol oveľa lepšie!
Kniha Papierové mestá je veľmi originálnou, vydarenou a inšpirujúcou knihou! Hneď zo začiatku sa do príbehu vžijete a nechcete sa vrátiť do reality! Zamilujete si hlavné postavy a dokonca aj vedľajšie! Koniec knihy vás prekvapí, dojme, rozzúri.. ale zároveň ste radi, že to tak dopadlo.
Preto dávam knihe 5 hviezdičiek z piatich a veľmi sa teším na filmové spracovanie, ktoré má premiéru už v lete tohto roku! 


Moje hodnotenie: 5/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem iPark.
Knihu si môžete objednať TU.

1 komentár:

  1. Priznám sa, ešte som nečítala ani jednu knihu od Greena, no ak nejakú budem, bude to práve táto. Na mojom blogu sa práve koná súťaž, tak sa bež pozrieť http://the-book-lady1.blogspot.sk/2015/04/vyhlasenie-historicky-prvej-sutaze-na.html

    OdpovedaťOdstrániť