nedeľa 19. mája 2019

Tu, kde bývam - recenzia

Názov knihy: Tu, kde bývam
Autor/autorka:
 Brenda Rufener
Počet strán: 280
Rok vydania: 2019
Vydavateľstvo: Slovart
Anotácia: Sedemnásťročná Linden Rose ukrýva tajomstvo. Nemá rodinu ani domov, a tak tajne prespáva v chodbách svojej strednej školy, vďačná za každú noc so strechou nad hlavou. Jediné, čo ju drží nad vodou, je jej práca redaktorky školského blogu a najlepší kamaráti, Šunka a Seung. A, samozrejme, nádej na lepšiu budúcnosť. Veci sa však ešte väčšmi skomplikujú, keď jeden deň príde najobľúbenejšie dievča na škole Bea na vyučovanie s poranenými ústami. Linden začne na vlastnú päsť pátrať po tom, čo sa jej stalo, čím sa však vystavuje riziku, že na seba pritiahne pozornosť. A pozornosť je to posledné, čo nepriznaná bezdomovkyňa potrebuje. Linden tak stojí pred ťažkým rozhodnutím - ak má pomôcť spolužiačke, musí sa znovu postaviť vlastnej minulosti, rovnako poznačenej násilím. To však znamená porušiť všetky pravidlá, ktoré si kvôli prežitiu stanovila, a nechať na povrch vyplávať dávno pochované tajomstvá.

Moja recenzia:
Kniha pojednáva o veľmi neobvyklej téme - bezdomovectvo. To, že mladá stredoškoláčka nemá kde bývať a býva v škole, nie je úplne bežné. Práve preto ma možno táto kniha tak zaujala a musím povedať, že aj príjemne oslovila.

Väčšinou si radšej prečítam knihu, kde dotyčný alebo dotyčná rieši problémy podobné tým mojim. Tu hlavná hrdinka rieši problémy úplne iného rozmeru. To je práve na príbehu zaujímavé a pútavé. 

Nie každému sa vždy chce čítať o rovnakých problémoch. Keď čítame o takýchto situáciách, ukáže nám to, aký dobrý život vlastne máme.

Hlavná hrdinka bola veľmi príjemná a sympatická, aspoň podľa môjho názoru. Ostatné postavy mali pekne vykreslené charaktery a vlastnosti.

Kniha sa z veľkej časti odohráva v škole (čo je celkom logické). Autorka tu veľmi zaujímavo popisuje prostredie a atmosféru školy.

Myslím, si že takýchto kníh je málo a malo by ich byť viac. Jednoznačne odporúčam túto knihu všetkých študentom i neštudentom. 

Túto knihu hodnotím štyroma hviezdičkami z piatich.

Moje hodnotenie: 4/5

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart. Knihu si môžte objednať TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára